Marmara Anesteziyoloji ve Reanimasyon 2018
Vizyonumuz:
Bilgi, Beceri, Görgüsü - Donanımı Tam Anestezi Uzmanları yetiştirmek
Misyonumuz:
Devlet hastanesinin hasta potansiyeliyle eğitim ve araştırmayı arttırıp, hasta bakımında kaliteli, aynı zamanda her konuda araştırma imkanına sahip hale gelmek
Asistan Eğitimi:
Marmara Üniversitesi Anesteziyoloji ve Reanimasyon Anabilim Dalımızda, TUK-MOS çekirdek eğitim programında yer alan teorik ve klinik öğrenim hedefleri doğrultusunda, araştırma görevlilerine anesteziyoloji, yoğun bakım ve algoloji dallarında nitelikli, güncel bilgi ve donanıma sahip, mesleki becerileri en üst düzeyde edinebilecekleri, etik değerlere önem verilen eğitim vermeyi amaçlamaktayız. Hedeflerimiz, araştırma görevlilerimizin eğitimlerini tamamladıklarında, mesleki bilgi ve beceriye sahip, kendini mesleki anlamda geliştirmeye istekli ve özgüvenli bireyler olarak meslek hayatlarına hazırlamaktır.
Eğitim programımızın hedef ve amaçlarına ulaşmasında, araştırma görevlileri/uzmanlık öğrencilerine yönelik verdiği eğitimler ve 95 kalite puanına sahip araştırma ve uygulama hastanemizin destekleri de bulunmaktadır.
Anabilim dalımızda, Anesteziyoloji ve Reanimasyon uzmanlık eğitimi için belirlenmiş olan çekirdek eğitim programı hedeflerine uygun olarak yıllık eğitim seminerleri oluşturulmaktadır.
Anabilim dalımızda Anesteziyoloji ve Reanimasyon uzmanlık eğitimi müfredatı, TUK-MOS Çekirdek Eğitim Programı (ÇEP) çerçevesinde araştırma görevlilerine sunulmaktadır. Ayrıca, uzmanlık öğrencileri için tüm cerrahi branşlar, dış anestezi ve yoğun bakım rotasyonlarında hem ilk sefer hem de kıdemli olarak çalıştıkları zamanlar için ayrı ayrı öğrenim hedefleri belirlenmiştir. Eğitimlerinin başında bu program uzmanlık öğrencilerine asistan karnelerinde sunulmaktadır.
Anabilim dalımızda her cuma günü saat 08.00-09.00 arasında düzenli olarak seminer yapılmaktadır. Ayrıca, pazartesi günleri saat 20.00-20.30 arasında online platform üzerinden makale saati yapılmaktadır. Bu toplantıların içeriği yıllık olarak belirlenmekte, görev dağılımı yapılmakta ve araştırma görevlilerine bildirilmektedir. Seminer sunumlarında anabilim dalımız öğretim üyeleri, uzman doktorlar ve araştırma görevlileri görev almaktadır. Makale saati sunumları araştırma görevlileri tarafından yapılmakta olup, her sunum için anabilim dalımızdan danışman öğretim görevlisi belirlenmektedir.
Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesinin araştırma görevlilerine sunduğu Temel Eğitim Kursu 1 ve 2 başlıklı eğitim programlarının çerçevesinde, bilimsel literatüre ulaşma, makale yazma, sunum yapma, klinik ve deneysel araştırma konularında bilgilendirmeler yapılmaktadır. Buna ilave olarak, bu bilgilendirmeler uzmanlık öğrencilerinin eğitimleri sırasında anabilim dalımızın öğretim görevlileri tarafından da yapılmaktadır.
Uzmanlık öğrencilerinin kazandıkları teorik donanımların değerlendirilmesi için düzenli aralıklarla ara sınavlar yapılmaktadır. Araştırma görevlilerinin European Society of Anaesthesiology and Intensive Care – On-Line Assessment (ESAIC-OLA) ve Türk Anesteziyoloji ve Reanimasyon Derneği – Çevrimiçi Asistan Değerlendirme Sınavlarına (TARD-ÇADS) girmeleri teşvik edilmekte olup, TARD-ÇADS sınav sonuçları asistan karnelerine işlenmektedir. Uzmanlık öğrencileri için tıp fakültemizin elektronik asistan karnesi (INEMPS, www.inemps.com) kullanılmaktadır. Bu karneler düzenli olarak öğretim görevlileri tarafından kontrol edilmekte olup, uzmanlık öğrencileri tarafından gönderiler yetkinlikler değerlendirilmekte ve onaylanmaktadır. Eğitimleri boyunca uzmanlık öğrencilerinin değerlendirmeleri düzenli olarak 6 ayda bir yapılmakta ve asistan karnelerine işlenmektedir. Bunun yanı sıra, karnelerden onaylanan yetkinlikler de sık sık değerlendirilerek gerekli durumlarda uzmanlık öğrencisine geri bildirim verilmektedir.
Klinik Hakkında Tanıtıcı Bilgi:
Kliniğimiz 2010 yılından beri Marmara Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi Pendik Yerleşkesinde hizmet vermektedir. Ameliyathanemiz hastanenin ikinci katında yer almakta olup, toplamda 4.082 m2’lik alanda 24 ameliyat salonu, rejyonal blok ve periferik sinir bloklarının yapılması için tahsis edilmiş blok odası bulunmaktadır. Üçüncü Basamak bir Yoğun Bakım olan Anesteziyoloji ve Reanimasyon ünitemiz hastanemizin ikinci katında yer almakta olup 15 yatak ile hizmet vermektedir. İkinci Basamak bir Yoğun Bakım olan Genel Yoğun Bakım ünitemiz -1. katta yer almakta olup 9 yatak ile hizmet vermektedir. Günümüzde kliniğimizde 9 öğretim üyesi, 9 anestezi uzmanı, 2 yoğun bakım yan dal uzmanı, 32 uzmanlık öğrencisi, 9 yoğun bakım yan dal uzmanlık öğrencisi ve 60 anestezi teknikeri görev yapmaktadır. Kliniğimiz, 2016 yılında Türk Anesteziyoloji ve Reanimasyon Derneği ve Türk Tabipler Birliği tarafından Ulusal Eğitim Akreditasyon Belgesi’ni; 2017 yılında Avrupa Anesteziyoloji Derneği tarafından Anesteziyoloji Eğitimi Akreditasyonu Belgesi’ni almıştır.
Kliniğimizde Verilen Hizmetler:
Bölümde ameliyathane, anestezi yoğun bakım ünitesi, genel poliklinik ve konsültasyon hizmetleri verilmesinin haricinde, tıp fakültesinin ilgili dersleri ve seçmeli ders eğitimleri yapılmaktadır. Bölümümüz uzmanlık eğitimi vermenin yanında kendi konusu dahilinde hastane için eğitim faaliyetlerine de katılmaktadır. Anesteziyoloji ve Reanimasyon uzmanlık öğrencisi tez çalışmaları ve tez dışı araştırma faaliyetleri yürütülmektedir. Bunun yanı sıra ulusal ve uluslararası klinik araştırmalar Anabilim Dalı bünyesinde devam etmektedir.
Bölüm içi çalışma düzeni, tıpta uzmanlık öğrencilerinin poliklinik, ameliyathane, yoğun bakım ve dış rotasyonları, ek olarak eğitim programları aylık olarak yenilenmektedir. Mevcut düzende çalışmamız her gün 08.00’da başlayıp 16.00’da sona ermektedir. Cuma günleri 08.00-09.00 arasında klinik seminerimiz olmaktadır. Poliklinik hizmetimiz hafta içi her gün 08.00-12.30 ve 13.30-16.00 arasında verilmektedir. Yoğun Bakım hizmetimiz, gündüz mesaisi dışında nöbetçi ekip tarafından sağlanmak üzere 24 saat aralıksız olarak devam etmektedir. Hafta içi programlı ameliyatlar 08.00-16.00 arasında (Cuma günleri 09.00-16.00 arasında) yapılmakta olup, 16.00’dan sonra devam eden ameliyatlar nöbetçi ekibe devredilmektedir. Yine hafta içi mesai sonrası ve hafta sonu vakaları nöbetçi ekip tarafından alınmaktadır.
Poliklinik hizmetleri:
Cerrahi girişim geçirecek hastaların preoperatif değerlendirilmesi ve ameliyat hazırlığı yapılmaktadır. Gerekli durumlarda kan ürünü hazırlığı ve olası ihtiyaç halinde ameliyat sonrası hastanın takip ve tedavisi için yoğun bakım yatak ayarlaması yapılmaktadır. Gerekli durumlarda diğer bölümlerden konsültasyon istenerek hastanın ameliyat öncesi fizyolojik durumu en uygun hale getirilir. Hastalara anestezi ve anestezide uygulanan girişimsel yöntemler hakkında bilgilendirme yapılarak ve olası komplikasyonlardan bahsedilerek hastaların sorularını yanıtlanır, kendilerinden ve/veya vasilerinden yazılı onamları alınır.
Servis hizmetleri:
Acil servis veya yatan hasta servislerinden istenen konsültasyonlar değerlendirilir, önerilerde bulunulur. Gerekli durumlarda hastaların Yoğun Bakım ünitesine yatışı yapılır veya yatışın gerekli olduğu belirtilir. Gerekli durumlarda diğer bölümlerle konsültasyon yapılarak hastanın tedavisi düzenlenir. Servisten yapılan mavi kod durumlarına, mavi kod ekibi olarak müdahale edilir.
Ameliyathane hizmetleri:
Tüm cerrahi bölümlerin kullanımına sunulan toplamda 24 ameliyat salonunda programlı vakalar için anestezi hizmeti sunulmaktadır. Anestezi hizmeti sunulan cerrahi bölümler şu şekildedir:
- Beyin ve Sinir Cerrahisi
- Çocuk Cerrahisi
- Genel Cerrahi
- Göğüs Cerrahisi
- Göz Hastalıkları
- Kadın Doğum ve Hastalıkları
- Kalp Damar Cerrahisi
- Kulak Burun Boğaz
- Ortopedi ve Travmatoloji
- Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi
- Üroloji
Bunlara ilave olarak üç ameliyat salonu acil ameliyatlar için ayrılmış olup düzenlenmesi vakaların aciliyet durumuna göre günlük düzenlenmektedir.
Ameliyathane dışı anestezi hizmetleri:
Ameliyathane dışı hizmetler ilgili ay görevlendirilen anestezi uzmanı, anestezi uzmanlık öğrencisi ve anestezi teknikerleri tarafından sağlanmaktadır. Ameliyathane dışı anestezi hizmeti sunulan işlemlerden bazıları şu şekildedir:
- Algoloji için girişimsel işlemler
- Bilgisayarlı tomografi eşliğinde biyopsi
- Böbrek biyopsisi
- Endobronşiyal ultrasonografi
- Endoskopik retrograd kolanjiyopankreatografi
- Endoskopik ultrasonografi
- Erişkin ve çocuk alt gastrointestinal sistem endoskopisi
- Erişkin ve çocuk üst gastrointestinal sistem endoskopisi
- İntrakaviter brakiterapi
- Karaciğer biyopsisi
- Karaciğer radyofrekans ablasyonu
- Manyetik rezonans görüntüleme
- Odyometri
- Pediatrik bronkoskopi
- Pediatrik radyoterapi
- Pediatrik sintigrafi
- Serebral anjiyografi
Yoğun Bakım hizmetleri:
Kliniğimizin 15 yataklı üçüncü basamak ve 9 yataklı ikinci basamak Yoğun Bakım’ı mevcut olup aralıksız hizmet vermektedir. Gündüz mesaisi dışında ve hafta sonu nöbetçi ekip tarafından hizmetini sürdürmektedir. Burada kritik hastalığı olan, yakın monitörizasyon ve takibi gereken, ameliyat sonrası yakın izlemi gereken hastaların yatışı, takibi ve tedavisi düzenlenmektedir. En sık yatışı yapılan hasta kohortlarından bazı örnekler aşağıdadır:
- Akut solunum sıkıntısı sendromu
- Böbrek yetmezliği
- Çoklu organ yetmezliği
- İlaç zehirlenmeleri
- Kritik hastalığı olan hastalarda ameliyat sonrası yakın izlem
- Pnömoni
- Sepsis
- Subaraknoid kanama
- Şok
- Travma
- Travmatik beyin hasarı
COVİD-19 Yoğun Bakım hizmetleri:
COVİD-19 hastalarının Yoğun Bakım izlem ve tedavileri hastanemizin Başıbüyük Mahallesi Yerleşkesi olan Marmara Üniversitesi Prof. Dr. Asaf Ataseven Hastanesi’ndeki Yoğun Bakım’larda yapılmaktadır. Burada da hizmet aralıksız sunulmakta olup, gündüz mesaisi dışında ve hafta sonu nöbetçi ekip tarafından sağlanmaktadır.
Eğitim hizmetleri:
Kliniğimizde Anesteziyoloji ve Reanimasyon uzmanlık öğrencilerinin, Yoğun Bakım yan dal uzmanlık öğrencilerinin, Tıp Fakültesi Dönem 4 ve Dönem 6 öğrencilerinin, stajyer teknikerlerin, rotasyona gelen tıp ve diş hekimlerinin teorik ve pratik eğitimleri yapılmaktadır. Avrupa Anestezi Derneği tarafından TEP (Trainee Exchange Programme) dahilinde karşılıklı tıpta uzmanlık öğrencisi değişimi yetkisi tanınan bir merkez olarak kabul edilmiştir.
Araştırma hizmetleri:
Kliniğimizde araştırma konularında en son yenilikler ve değişiklikler takip edilmekte olup güncel öneriler eşliğinde bilimsel kanıta dayalı hizmet sunulmaktadır. Uzmanlık öğrencilerinin uzmanlık bitirme tezleri, tez dışı bilimsel araştırmalar aktif olarak yürütülmektedir.
Bu sayfa Anesteziyoloji ve Reanimasyon Anabilim Dalı tarafından en son 05.10.2022 09:53:50 tarihinde güncellenmiştir.